donderdag 6 oktober 2011

De Energy Efficiency Week

Eind september werd in Mbale de Energy Efficiency Week gehouden: allerlei bedrijven en organisaties die zich richten op efficiënt gebruik van energie, presenteerden zich op een soort beurs. Op verschillende plekken in de stad waren aankondigingen te zien van deze speciale week. Op het cricketveld stonden ongeveer dertig tenten. Tijdens de dagen werden er verschillende toespraken gehouden en tussendoor muziek gedraaid.


Er waren vooral instanties uit de hoofdstad Kampala aanwezig, waaronder het Ministry of Energy and Mineral Development met informatie over energiebesparing. Zo ook Centre for Research in Energy and Energy Conservation (CREEC), een onderdeel van de Makerere University die tot doel heeft systemen te ontwikkelen die lokaal gemaakt kunnen worden om de toegang tot (duurzame) energie te vergroten.  

Zij hebben een kooktoestel ontwikkeld waarbij het hout zo wordt gebrand dat het niet tot as vergaat maar houtkool wordt. Het kan dan dus voor een tweede keer als brandstof gebruikt worden.
Een ander voordeel is dat er weinig rook vrij komt bij het koken en minder hout nodig is. Er zullen dus minder takken door de vrouwen en kinderen verzameld hoeven worden. Een grote verbetering voor zowel mens als natuur!

Daarnaast waren er bedrijven aanwezig die waterpompen op zonne-energie kunnen leveren (Davis&Shirtliff), wat zeker in de meer afgelegen gebieden van Afrika een uitkomst kan zijn. Verder waren er dealers van andere soorten Efficient Stoves, zoals kleine ovens op houtskool en allerlei organisaties die zonne-energie promoten en verkopen, waaronder Solar Now en natuurlijk ook BareFoot Power!


In het energieproject richten wij ons op effectief en duurzaam gebruik van stroom door het installeren van de prepaidmeters (besef en controle van eigen energieverbruik) en het verkopen van lampen op zonne-energie. We hebben dan ook een bezoek gebracht aan deze Energy Efficiency Week om allerlei informatie te verzamelen. In de toekomst hopen we, samen met de ESCo-manager, het aanbod te kunnen uitbreiden naar allerlei energiebesparende oplossingen voor in huis.

Naast ons eerste oriënterende bezoek aan de Energy Week, zijn we later nog een keer gegaan met collega's van Kumi Hospital. We wilden hen graag kennis laten maken met informatie rondom duurzame energie en efficiënt gebruik.
We waren namelijk in Mbale voor een 3-daagse bijeenkomst met de Board of Governers (Raad van Bestuur) waarbij het management met de bestuursleden ging brainstormen over het Strategische Plan voor de komende vijf jaar. Doordat we meewerken in de dagelijkse leiding van het ziekenhuis, worden we hierbij betrokken. Ouke heeft nog een korte presentatie gegeven over de structuur besprekingen die hij met het management voert.
We verbleven met elkaar in een guesthouse en genoten van de luxe die Mbale te bieden heeft: warm water en snel internet. De anderen waren vooral heel enthousiast over de aanwezigheid van een televisie in de kamer. We moesten wel even komen uitleggen hoe deze precies werkte, wat we natuurlijk graag deden!
Na deze drie dagen zijn we met ons tienen inclusief bagage weer in één terreinwagen over de weg vol kuilen en gaten gegaan: terug naar Kumi Hospital!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten