Doorgaan naar hoofdcontent

De Energy Efficiency Week

Eind september werd in Mbale de Energy Efficiency Week gehouden: allerlei bedrijven en organisaties die zich richten op efficiënt gebruik van energie, presenteerden zich op een soort beurs. Op verschillende plekken in de stad waren aankondigingen te zien van deze speciale week. Op het cricketveld stonden ongeveer dertig tenten. Tijdens de dagen werden er verschillende toespraken gehouden en tussendoor muziek gedraaid.


Er waren vooral instanties uit de hoofdstad Kampala aanwezig, waaronder het Ministry of Energy and Mineral Development met informatie over energiebesparing. Zo ook Centre for Research in Energy and Energy Conservation (CREEC), een onderdeel van de Makerere University die tot doel heeft systemen te ontwikkelen die lokaal gemaakt kunnen worden om de toegang tot (duurzame) energie te vergroten.  

Zij hebben een kooktoestel ontwikkeld waarbij het hout zo wordt gebrand dat het niet tot as vergaat maar houtkool wordt. Het kan dan dus voor een tweede keer als brandstof gebruikt worden.
Een ander voordeel is dat er weinig rook vrij komt bij het koken en minder hout nodig is. Er zullen dus minder takken door de vrouwen en kinderen verzameld hoeven worden. Een grote verbetering voor zowel mens als natuur!

Daarnaast waren er bedrijven aanwezig die waterpompen op zonne-energie kunnen leveren (Davis&Shirtliff), wat zeker in de meer afgelegen gebieden van Afrika een uitkomst kan zijn. Verder waren er dealers van andere soorten Efficient Stoves, zoals kleine ovens op houtskool en allerlei organisaties die zonne-energie promoten en verkopen, waaronder Solar Now en natuurlijk ook BareFoot Power!


In het energieproject richten wij ons op effectief en duurzaam gebruik van stroom door het installeren van de prepaidmeters (besef en controle van eigen energieverbruik) en het verkopen van lampen op zonne-energie. We hebben dan ook een bezoek gebracht aan deze Energy Efficiency Week om allerlei informatie te verzamelen. In de toekomst hopen we, samen met de ESCo-manager, het aanbod te kunnen uitbreiden naar allerlei energiebesparende oplossingen voor in huis.

Naast ons eerste oriënterende bezoek aan de Energy Week, zijn we later nog een keer gegaan met collega's van Kumi Hospital. We wilden hen graag kennis laten maken met informatie rondom duurzame energie en efficiënt gebruik.
We waren namelijk in Mbale voor een 3-daagse bijeenkomst met de Board of Governers (Raad van Bestuur) waarbij het management met de bestuursleden ging brainstormen over het Strategische Plan voor de komende vijf jaar. Doordat we meewerken in de dagelijkse leiding van het ziekenhuis, worden we hierbij betrokken. Ouke heeft nog een korte presentatie gegeven over de structuur besprekingen die hij met het management voert.
We verbleven met elkaar in een guesthouse en genoten van de luxe die Mbale te bieden heeft: warm water en snel internet. De anderen waren vooral heel enthousiast over de aanwezigheid van een televisie in de kamer. We moesten wel even komen uitleggen hoe deze precies werkte, wat we natuurlijk graag deden!
Na deze drie dagen zijn we met ons tienen inclusief bagage weer in één terreinwagen over de weg vol kuilen en gaten gegaan: terug naar Kumi Hospital!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe