Doorgaan naar hoofdcontent

Maternity Ward

Kumi Hospital bestaat uit verschillende afdelingen, waaronder Maternity Ward: de kraamafdeling. Hier worden gemiddeld 20 tot 25 kinderen per week geboren. De afdeling heeft een verloskamer met daarnaast een grote zaal vol bedden voor de vrouwen, zwanger of net bevallen. Naast dit gebouw gaat een looppad naar de speciale operatieafdeling voor Maternity Ward.
De personeelsbezetting is niet ruim: er werken 2 verloskundigen en 4 verpleegsters in de verschillende diensten en Kumi Hospital heeft een gynaecoloog in dienst, die ook op de andere afdelingen werkt als algemeen arts.

In vergelijking met Westerse Landen kan er minder (prenatal) onderzoek worden gedaan, er is bijvoorbeeld geen standaard echoscopie tijdens de zwangerschap. Ook zijn er minder mogelijkheden om tijdens de bevalling in te grijpen waardoor er eerder gekozen moet worden om het kind met een keizersnede ter wereld te brengen.

In het jaar 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om voor 2015 belangrijke wereldproblemen aan te pakken. Deze zijn vastgelegd in acht Millennium doelen: bestrijden van extreme honger en armoede, jongens en meisjes in alle landen basisonderwijs laten volgen, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, afname van kindersterfte, minder vrouwen die sterven door zwangerschap, het stoppen van de verspreiding van HIV/Aids en ziekten als malaria, meer mensen in een duurzaam milieu laten leven en vergroten van het samenwerkingsverband ter bevordering van meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp.

De doelstelling van het vierde punt is het percentage kinderen jonger dan 5 jaar dat in ontwikkelingslanden overlijdt, in 2015 met tweederde terug te brengen, vergeleken met het aantal in 1990 (bijna 13 miljoen). De hoge kindersterfte heeft verschillende oorzaken. Veel kinderen overlijden aan ziekten die voorkomen of genezen hadden kunnen worden, zoals diarree, mazelen, longontsteking en malaria. Toegang tot medicijnen, vaccinaties, een goede hygiëne en goede gezondheidszorg is noodzakelijk om deze ziekten te helpen bestrijden. In 2010 was het kindersterftecijfer gedaald tot ruim 7 miljoen, minder maar nog steeds onaanvaardbaar veel.

In Uganda is de sterfte van kinderen onder de 5 jaar hoog (bijna 14 per 100 kinderen in 2010).
We hebben in Kumi Hospital aan de vierde doelstelling, afname van de kindersterfte, een kleine bijdrage proberen te leveren. Er is vanuit Nederland een bedrag gesponsord dat het mogelijk heeft gemaakt om een nieuwe couveuse aan te schaffen.

Het is een Tropencouveuse, bestaande uit een houten ombouw met een plexiglas kap waarbij de warmte van drie 75 Watt gloeilampen komt. Een bak(je) met water zorgt voor de benodigde luchtvochtigheid in de couveuse. Wanneer er meerdere premature kinderen tegelijk zijn, zullen ze de ruimte moeten delen en worden ze naast elkaar erin gelegd. De couveuse kwam binnen als bouwpakket en Ouke is met een schroevendraaier aan de slag gegaan. Vervolgens heeft de orthopedische workshop van Kumi Hospital de couveuse geverfd en er een speciaal frame voor getimmerd. Naast de zusterkamer is ruimte gemaakt om de couveuse neer te zetten.

Vandaag is de nieuwe aanwinst officieel overhandigd aan de afdeling. Om dit te vieren hebben we aan alle (aanstaande) moeders een babyrompertje uitgedeeld. De vrouwen waren erg blij met dit kleine kraamkado, iets wat ze hier in Uganda eigenlijk niet kennen.
Namens hen willen we dan ook iedereen bedanken die gesteund heeft door het geven van babykleding en in het bijzonder de lieve anonieme donor voor deze zo belangrijke bijdrage aan de levensverwachting van de te vroeg geboren kinderen.
Zonder couveuse is hun kans tot leven zeer klein, maar dit geeft weer hoop!



























.

Reacties

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...