zaterdag 29 oktober 2011

Murchison Falls National Park

Murchinson Falls National Park is met een oppervlakte van 3.840 vierkante kilometer, het grootste beschermde natuurgebied van Uganda. De Nijl stroomt hier in het noordoosten, tussen Lake Kyoga en Lake Albert, midden door het National Park heen en stort zich via een nauwe doorgang in de rotsen van de Rift Valley naar beneden. Deze indrukwekkende waterval heet Murchison Falls, genoemd naar de president van de Royal Geografic Society in 1864.

In de jaren 60 was het National Park overbevolkt door olifanten, neushoorns, nijlpaarden, giraffen etc. waardoor het zelfs nodig was om uitbreiding te voorkomen. Echter is de populatie in de Amin tijd en daarna door jagers flink achteruit gegaan. Sinds de jaren 90 wordt het gebied weer beschermd en beginnen de grote aantallen wilde beesten terug te keren.

Om onze eerste trouwdag te vieren, zijn we eind september samen een aantal dagen naar Murchison Falls National Park gegaan. Een mooie belevenis om met uitzicht op de ondergaande zon boven de Nijl, te genieten van de rust en te slapen terwijl nijlpaarden om de tent heen grazen.
Overdag zijn we samen met een ranger op safari gegaan en hebben veel wild gezien, zoals leeuwen met welpjes, giraffen, kudde olifanten, de Uganda-kob (het nationale dier) en buffels. Met een eenvoudige veerpont kun je naar de overkant van de rivier om beide delen van het National Park te bezoeken. In de middag een boottocht over de Nijl naar de waterval gemaakt en allerlei watervogels, krokodillen en nijlpaarden gezien. Vanaf daar een tocht naar de top gelopen, naar het gebulder van het neerstortende water.

Naast Murchison Falls National Park ligt het Budongo Forest Reserve. Een beschermd gebied van bijna 800 vierkante kilometer met honderden bijzondere boom- en plantsoorten. Zo staan er mahoniebomen van wel 60 meter hoog. In dit oerwoud hebben we een Chimpansee Tracking gedaan. Een professionele ranger die al zeventien jaar in Budongo werkt, liet ons zien hoe de chimpansees gevonden kunnen worden aan de hand van sporen (zoals uitwerpselen, pootafdrukken en verse stukken fruit uit de vijgenboom op de grond). Ze kon ons veel vertellen en na uren lopen, kwamen we uiteindelijk bij een chimpansee groep die op weg was naar een ander deel van het woud. Via geluiden houden ze steeds contact met elkaar. Heel bijzonder om te zien hoe snel ze via de bomen en over de grond kunnen bewegen, waarbij de jonge chimpansees op de rug van moeder meegaan. Door jarenlang onderzoek naar deze apensoort, komt het team steeds meer te weten en proberen ze hen te beschermen in dit natuurgebied.

Tenslotte in de Ziwa Rhino Sanctuary een tocht gelopen op zoek naar de White Rhino. De naam komt van een verkeerde vertaling van ons woord ‘wijd’ wat verwijst naar de brede mond van deze graseters, in tegenstelling tot de Black Rhino met een meer spitse mond. Lang geleden leefden er wel duizenden neushoorns in Uganda, echter door jagen, stropen en bevolking door de mens, was het dier totaal verdwenen.
In 1997 is het Rhino Fund Uganda opgericht om de neushoorn weer terug te krijgen in het land. Ziwa is enkele jaren later geopend zodat de dieren in een beschermde omgeving kunnen leven. Inmiddels zijn er al 3 neushoornkalfjes geboren. Gewapende rangers observeren de White Rhinos dag en nacht om informatie over de leefwijze te verzamelen. Het is voor het eerst dat gedrag van neushoorns 24 uur per dag in het wild wordt bijgehouden. Verder is er een onderwijsprogramma om bezoekers en de omgeving te betrekken bij de bescherming van de neushoorn en te leren over het wereldwijde belang van behoud.

.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WOWWWWW!!!! wat een geweldige manier om jullie 1ste huwelijksjaar te vieren! Wat is de natuur toch mooi en maf dat je zo dichtbij kan komen!Wat een mooi kado! Veel liefs van ons

    BeantwoordenVerwijderen