Doorgaan naar hoofdcontent

Murchison Falls National Park

Murchinson Falls National Park is met een oppervlakte van 3.840 vierkante kilometer, het grootste beschermde natuurgebied van Uganda. De Nijl stroomt hier in het noordoosten, tussen Lake Kyoga en Lake Albert, midden door het National Park heen en stort zich via een nauwe doorgang in de rotsen van de Rift Valley naar beneden. Deze indrukwekkende waterval heet Murchison Falls, genoemd naar de president van de Royal Geografic Society in 1864.

In de jaren 60 was het National Park overbevolkt door olifanten, neushoorns, nijlpaarden, giraffen etc. waardoor het zelfs nodig was om uitbreiding te voorkomen. Echter is de populatie in de Amin tijd en daarna door jagers flink achteruit gegaan. Sinds de jaren 90 wordt het gebied weer beschermd en beginnen de grote aantallen wilde beesten terug te keren.

Om onze eerste trouwdag te vieren, zijn we eind september samen een aantal dagen naar Murchison Falls National Park gegaan. Een mooie belevenis om met uitzicht op de ondergaande zon boven de Nijl, te genieten van de rust en te slapen terwijl nijlpaarden om de tent heen grazen.
Overdag zijn we samen met een ranger op safari gegaan en hebben veel wild gezien, zoals leeuwen met welpjes, giraffen, kudde olifanten, de Uganda-kob (het nationale dier) en buffels. Met een eenvoudige veerpont kun je naar de overkant van de rivier om beide delen van het National Park te bezoeken. In de middag een boottocht over de Nijl naar de waterval gemaakt en allerlei watervogels, krokodillen en nijlpaarden gezien. Vanaf daar een tocht naar de top gelopen, naar het gebulder van het neerstortende water.

Naast Murchison Falls National Park ligt het Budongo Forest Reserve. Een beschermd gebied van bijna 800 vierkante kilometer met honderden bijzondere boom- en plantsoorten. Zo staan er mahoniebomen van wel 60 meter hoog. In dit oerwoud hebben we een Chimpansee Tracking gedaan. Een professionele ranger die al zeventien jaar in Budongo werkt, liet ons zien hoe de chimpansees gevonden kunnen worden aan de hand van sporen (zoals uitwerpselen, pootafdrukken en verse stukken fruit uit de vijgenboom op de grond). Ze kon ons veel vertellen en na uren lopen, kwamen we uiteindelijk bij een chimpansee groep die op weg was naar een ander deel van het woud. Via geluiden houden ze steeds contact met elkaar. Heel bijzonder om te zien hoe snel ze via de bomen en over de grond kunnen bewegen, waarbij de jonge chimpansees op de rug van moeder meegaan. Door jarenlang onderzoek naar deze apensoort, komt het team steeds meer te weten en proberen ze hen te beschermen in dit natuurgebied.

Tenslotte in de Ziwa Rhino Sanctuary een tocht gelopen op zoek naar de White Rhino. De naam komt van een verkeerde vertaling van ons woord ‘wijd’ wat verwijst naar de brede mond van deze graseters, in tegenstelling tot de Black Rhino met een meer spitse mond. Lang geleden leefden er wel duizenden neushoorns in Uganda, echter door jagen, stropen en bevolking door de mens, was het dier totaal verdwenen.
In 1997 is het Rhino Fund Uganda opgericht om de neushoorn weer terug te krijgen in het land. Ziwa is enkele jaren later geopend zodat de dieren in een beschermde omgeving kunnen leven. Inmiddels zijn er al 3 neushoornkalfjes geboren. Gewapende rangers observeren de White Rhinos dag en nacht om informatie over de leefwijze te verzamelen. Het is voor het eerst dat gedrag van neushoorns 24 uur per dag in het wild wordt bijgehouden. Verder is er een onderwijsprogramma om bezoekers en de omgeving te betrekken bij de bescherming van de neushoorn en te leren over het wereldwijde belang van behoud.









.

Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WOWWWWW!!!! wat een geweldige manier om jullie 1ste huwelijksjaar te vieren! Wat is de natuur toch mooi en maf dat je zo dichtbij kan komen!Wat een mooi kado! Veel liefs van ons

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe