Doorgaan naar hoofdcontent

Bijzondere dagen in Kumi

Dit jaar waren we tijdens de feestdagen in Uganda: een mooie ervaring om mee te maken hoe Kumi de Kerstdagen en de komst van het Nieuwe Jaar viert!
Enkele dagen voor Kerst hebben we het ziekenhuis namens toto Wies een kado mogen aanbieden. Bij de kerstboom in de Hall of Hope (niet met ballonnen versiert zoals bij de poli, maar met echte kerstballen!) heeft Ouke een pakket met liedboekjes aangeboden aan de algemeen directeur Okula Charles. Een welkome bijdrage voor Kumi Hospital waar de medewerkers veel kracht uit het geloof halen voor hun werk in soms erbarmelijke omstandigheden.

Op eerste Kerstdag waren we uitgenodigd om in alle vroegte met onze buurvrouw Akello Rebecca mee te gaan naar hun thuis: de geboorteplek van haar man. Op ruim tien kilometer afstand ligt Bukedea waar de familie van Adome Julius (onze buurman) is opgegroeid: een kring van ronde huisjes met rieten daken en land eromheen. Zo leven gezinnen met elkaar, totdat de kinderen ergens anders gaan werken en wonen. Vaak blijft er een zoon thuis wonen met zijn gezin om op het land te werken en voor de ouder(s) te zorgen. Vrouwen die trouwen, worden opgenomen in hun schoonfamilie.
Nadat we met hen naar de kerk waren geweest, gingen we met elkaar eten. De hele ochtend waren de vrouwen bezig geweest een maaltijd te bereiden. In enorme pannen op houtvuur was er rijst, matoke (kookbanaan), vis, chapati (platte pannenkoekbroden), atapa (soort papbrood van cassavemeel) en verse guavesap klaar gemaakt.
Op kleine houten stoelen of rieten matten op de grond, zaten we in de schaduw van een grote boom te eten. Zonder bestek, dus dit kerstmaal met onze handen gegeten. Het was een grote groep mensen, want de vader van Julius (lang geleden overleden) had twee vrouwen, die ieder veel kinderen hebben gekregen. Beide oma’s waren heel blij en trots om hun kinderen en vele kleinkinderen om zich heen te hebben. Bijzonder om te ervaren hoe welkom wij waren om het Kerstfeest met hen te mogen vieren.

Na het lezen uit de bijbel, kwam er een taart die in kleine stukken werd verdeeld onder iedereen. Het aansnijden is een feestelijk moment en Hanneke werd gevraagd dit samen met de beide oude vrouwen te doen. Uiteindelijk was de dag weer voorbij en hebben we afscheid genomen met lang zwaaien.

Na een aantal dagen werken, kwam het einde van het jaar alweer in zicht. Op Oudejaarsavond hebben we in de Guesthouse met dokter Chebet en (student)dokter Oumo lokale gerechten gegeten en gezellig met elkaar een kaartspel gedaan. Even na tienen zijn we weer naar ons eigen huis gegaan om de laatste uren van 2011 af te tellen. Zonder televisie om de seconden weg te zien tikken, wisten we toch heel goed dat het Nieuwe Jaar begonnen was: overal om ons heen begonnen mensen te juichen en op trommels te slaan of op lege jerrycans met stokken te trommelen. Wij waren al naar buiten gegaan met kaarsen om onder de warme sterrenhemel van Uganda het oude jaar af te sluiten en 2012 in te gaan. Hoewel het misschien geen spetterende overgang met vuurwerk en champagne van oud naar nieuw was, zal deze wel in onze herinnering blijven!

Op Nieuwjaarsdag stond de kerkdienst in het teken van be a blessing for the people around you, een universele boodschap: overal op de wereld kun je wat betekenen voor anderen, ver weg of dichtbij, in grote en kleine dingen. Een mooi begin van het nieuwe jaar!
Later in de ochtend zijn we naar de geboorteplek van een stel gegaan die we kennen van de Adesso Primary School. Ze hadden ons uitgenodigd om op deze eerste dag van 2012 bij hen te zijn. Zijn moeder woont vlak bij Lake Besina: een aantal ronde huisjes met geiten, kippen, enkele koeien en allerlei fruitbomen. Ook hier werd de traditionele maaltijd op houtvuur bereid en zijn daarna met elkaar naar het meer geweest. Een mooie plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht. Ouke heeft van de mannen een Afrikaans spel geleerd en aan het eind van de middag gingen de vrouwen als verassing een cake bakken. Ze hadden een oven gemaakt van een grote pan met een laag zand op het vuur, daarin het cakeblik en een deksel met houtskool erboven op. Na enkele uren kregen we de cake dampend in een kartonen doos achterop de boda mee en kwamen in het donker thuis aan: 2012 is nu echt begonnen, we hopen op weer een bijzonder jaar!


Reacties

  1. Hey Ouke en Hanneke, dank je wel voor het bijhouden van jullie blog! Jullie kunnen heel duidelijk de uitdagingen van Kumi hospital en de bewoners rondom beschrijven. Het is fijn om de foto's en daarmee de ontwikkelingen te zien! Ik mis Kumi, maar op deze manier is het net of ik er toch even geweest ben! Doe de hartelijke groeten aan iedereen daar! Yoga kere! Wies

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe