zaterdag 4 februari 2012

Parel van Afrika

Uganda, waar de oostelijke savanne samenkomt met de westelijke Afrikaanse jungle, wordt wel de Parel van Afrika genoemd. Een land met vriendelijke mensen, vruchtbare grond en prachtige natuur. Ondanks de armoede en problemen op vele gebieden, waaronder de gezondheidszorg, werkgelegenheid en onderwijs, heeft dit ontwikkelingsland veel te bieden. Het volkslied van Uganda sluit dan ook af met “For our own dear land we’ll always stand, the Pearl of Africa’s crown”.
Naast ons werk voor Kumi Hospital en de stichting Kyoga, hebben we de kans om het land te ontdekken. Eind vorig jaar zijn we bijvoorbeeld met vrienden naar Sipi Falls gegaan, de watervallen bij Mount Elgon National Park. Ook zijn we met onze broer/ zwager naar het westen van Uganda gereisd, waar de evenaar het land doorkruist op ongeveer 75 kilometer van Kampala.
Op de grens met Congo liggen de Rwenzori Mountains (Mountains of the Moon), na Mount Kilimanjaro in Tanzania en de Mount Kenya, de hoogste bergketen van Afrika. Hier tegenaan ligt het Queen Elizabeth National Park, een savannegebied met stukken tropisch regenwoud, kratermeren en twee grote meren: Lake Edward en Lake George, waartussen de Kazinga Channel stroomt.
Het gebied werd in 1952 opgezet als het Kazinga National Park om het landschap en dierenleven te beschermen. Twee jaar later kreeg het natuurgebied haar huidige naam ter herinnering aan een staatsbezoek door het Britse Koningrijk aan hun kolonie Uganda. Tijdens de Amin tijd (dictator 1971-1979) is het park tijdelijk Rwenzori National Park genoemd.
Ook dit beschermde natuurgebied, met een oppervlakte van bijna 2000 vierkante kilometer, begint zich te herstellen na het vele stropen tijdens de burgeroorlog en politieke onrust eind vorige eeuw. Inmiddels leven er weer allerlei soorten zoogdieren, vogels, reptielen etc. en groeien er vele bijzondere bomen en planten. Het is een prachtig deel van Uganda waar je dagenlang op safari kan zijn en steeds weer nieuwe dingen ziet. Een kleine groep mensen leeft nog steeds in het natuurgebied: met en van de dieren. Zo stond er een kleine jongen te vissen met nijlpaarden op enige meters afstand!

Tijdens ons bezoek sliepen we middenin het Queen Elizabeth Park in kleine tenten, waarbij het kampvuur ons beschermde tegen de wilde dieren. De grazende nijlpaarden en vooral het jachtluipaard in de buurt van onze tent, waren indrukwekkend om te zien. De douche onder de sterrenhemel voor het slapen gaan, maakte het gevoel van buitenleven compleet. Wonen en werken in Uganda is daardoor wel heel speciaal, maar vooral omdat we een bijdrage mogen leveren aan het land en in het bijzonder de medewerkers en patiënten van Kumi Hospital.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten