Doorgaan naar hoofdcontent

Parel van Afrika

Uganda, waar de oostelijke savanne samenkomt met de westelijke Afrikaanse jungle, wordt wel de Parel van Afrika genoemd. Een land met vriendelijke mensen, vruchtbare grond en prachtige natuur. Ondanks de armoede en problemen op vele gebieden, waaronder de gezondheidszorg, werkgelegenheid en onderwijs, heeft dit ontwikkelingsland veel te bieden. Het volkslied van Uganda sluit dan ook af met “For our own dear land we’ll always stand, the Pearl of Africa’s crown”.
Naast ons werk voor Kumi Hospital en de stichting Kyoga, hebben we de kans om het land te ontdekken. Eind vorig jaar zijn we bijvoorbeeld met vrienden naar Sipi Falls gegaan, de watervallen bij Mount Elgon National Park. Ook zijn we met onze broer/ zwager naar het westen van Uganda gereisd, waar de evenaar het land doorkruist op ongeveer 75 kilometer van Kampala.
Op de grens met Congo liggen de Rwenzori Mountains (Mountains of the Moon), na Mount Kilimanjaro in Tanzania en de Mount Kenya, de hoogste bergketen van Afrika. Hier tegenaan ligt het Queen Elizabeth National Park, een savannegebied met stukken tropisch regenwoud, kratermeren en twee grote meren: Lake Edward en Lake George, waartussen de Kazinga Channel stroomt.
Het gebied werd in 1952 opgezet als het Kazinga National Park om het landschap en dierenleven te beschermen. Twee jaar later kreeg het natuurgebied haar huidige naam ter herinnering aan een staatsbezoek door het Britse Koningrijk aan hun kolonie Uganda. Tijdens de Amin tijd (dictator 1971-1979) is het park tijdelijk Rwenzori National Park genoemd.
Ook dit beschermde natuurgebied, met een oppervlakte van bijna 2000 vierkante kilometer, begint zich te herstellen na het vele stropen tijdens de burgeroorlog en politieke onrust eind vorige eeuw. Inmiddels leven er weer allerlei soorten zoogdieren, vogels, reptielen etc. en groeien er vele bijzondere bomen en planten. Het is een prachtig deel van Uganda waar je dagenlang op safari kan zijn en steeds weer nieuwe dingen ziet. Een kleine groep mensen leeft nog steeds in het natuurgebied: met en van de dieren. Zo stond er een kleine jongen te vissen met nijlpaarden op enige meters afstand!

Tijdens ons bezoek sliepen we middenin het Queen Elizabeth Park in kleine tenten, waarbij het kampvuur ons beschermde tegen de wilde dieren. De grazende nijlpaarden en vooral het jachtluipaard in de buurt van onze tent, waren indrukwekkend om te zien. De douche onder de sterrenhemel voor het slapen gaan, maakte het gevoel van buitenleven compleet. Wonen en werken in Uganda is daardoor wel heel speciaal, maar vooral omdat we een bijdrage mogen leveren aan het land en in het bijzonder de medewerkers en patiënten van Kumi Hospital.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe