Doorgaan naar hoofdcontent

Zon en Energie

In Uganda hebben 5 miljoen gezinnen, ongeveer 85% van de totale bevolking, geen toegang tot het elektriciteitsnetwerk. De huizen en gebouwen die wel aangesloten zijn, hebben met wekelijkse stroomonderbrekingen te maken, die vooraf niet bekend zijn. Een goede en duurzame oplossing zou een vergroting van het gebruik van zonne-energie zijn. Het aantal zonuren per dag en per jaar is zeer groot in Uganda. Daarnaast is de intensiteit (sterkte) van de zon vanwege de ligging van het land ook nog eens heel hoog. Net zoals vroeger in Nederland, is het gebruik van elektriciteit niet vanzelfsprekend. Zo worden de naaimachines met een voetpedaal aangedreven, werkt het strijkijzer op houtskool en kijken dorpsgenoten met elkaar voetbalwedstrijden rondom dezelfde televisie.
Op andere gebieden ontwikkelt Uganda zich mee, bijvoorbeeld het gebruik van mobiele telefoons (vaste telefoonlijnen zijn er nauwelijks). Afstanden in Uganda zijn groot en de verbindingswegen schaars. Velen zijn aangewezen op lopen, fietsen, lokale bus(jes) of meerijden bovenop een vrachtwagen over slechte wegen.
Om elkaar te bereiken is het een goede ontwikkeling dat er mobiele telefonie in Afrika is. In noodsituaties is het zeer van belang om elkaar snel te kunnen spreken, zeker voor het ziekenhuis. Ook in het geval van overleden familieleden brengt iedereen elkaar snel op de hoogte, want vanwege de warmte vinden begrafenissen nog dezelfde of de dag erna plaats.
Een terugkerend probleem is het opladen van de mobiele telefoon zonder stroom in huis. Overal in de dorpen en steden zijn winkels waar je tegen betaling (per accu streepje) de telefoon kan opladen.
Ook veel medewerkers van Kumi Hospital hebben een mobiele telefoon. Deze wordt vaak opgeladen onder werktijd met stroom van het ziekenhuis. Echter zijn er ook afdelingen die geen electriciteit hebben, zoals de Kumi Hospital Farm, de Lepra afdeling  en het Pomphuis (watervoorziening).
Omdat een doel van ons energieproject is, het stroomverbruik te verminderen, heeft een vriendin in Nederland zich ingezet om namens vrienden en collega’s geld te doneren aan Kumi Hospital. Van het bedrag dat ze bij elkaar heeft weten te sponsoren, hebben we een aantal zonnepanelen speciaal voor het opladen van mobiele telefoons, kunnen aanschaffen. Hierdoor zal het verbruik voor Kumi Hospital omlaag gaan, terwijl de dokters, laboranten, schoonmakers etc. wel de oplaadmogelijkheid geboden wordt.

Ook de Adesso Primary School, naast het ziekenhuisterrein, is niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De docenten leven met hun gezin in kleine huizen die achter de basisschool zijn gebouwd. Adesso is een overheidsschool dus de salarissen en de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Om hen een steun in de rug te geven, hebben we hen namens de sponsors in Nederland, een Solar Charger gegeven. Ze hoeven nu niet meer naar Kumi Town te gaan (half uur fietsen) om hun mobiele telefoon op te laden tegen betaling.

In de afgelopen periode hebben we een vrouw leren kennen, Ann Margret Agemo. Ze was naar het ziekenhuis gekomen voor een reparatie aan haar kunstbeen. Op jonge leeftijd is ze door rebellen in haar been geschoten waardoor deze afgezet moest worden. Een aantal jaren geleden is ze tijdens een Outreach in contact gekomen met Kumi Hospital en is er een kunstbeen voor haar gemaakt. Hierdoor heeft ze opnieuw kunnen leren lopen, met behulp van krukken. Dit betekende voor haar nieuwe kansen in het leven. Ze ontmoette een man en er vond een traditioneel huwelijk plaats waarna hun zoon geboren werd. Op het moment dat wij haar ontmoeten, was ze erg verdrietig en eigenlijk ook wel in paniek omdat haar man haar en het kind verlaten heeft. Het is voor haar vrijwel onmogelijk om op het land te werken en zonder opleiding heeft ze nauwelijks kans op een baan. Hierdoor zal haar zoontje Okello, nu twee jaar oud, niet naar school kunnen en is er geen geld om te eten.
Doordat ze wekenlang op het ziekenhuisterrein heeft gewoond (in de revalidatiehuisjes), hadden we veel contact met haar. Uiteindelijk hebben we besloten haar te helpen door een zonne-oplader te geven. Hiermee kan ze in haar dorp, aan de andere kant van het meer, een beetje geld gaan verdienen met het opladen van mobiele telefoons wat een start kan zijn van een kleine winkel. Ze was ontzettend blij met deze donatie vanaf de andere kant van de wereld, ze huilde en juichte tegelijkertijd. We hopen dat het haar en de kleine Okello zal helpen om een nieuwe start te maken.


.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe