vrijdag 24 februari 2012

Spelen in het ziekenhuis


Kinderen over de hele wereld hebben spel nodig om zich te ontwikkelen. Spelen met een bal stimuleert bijvoorbeeld de motorische ontwikkeling, tekenen de creativiteit van een kind, bouwmateriaal het leren denken in delen en gehelen en een knuffelbeer kan troost bieden of uitnodigen tot fantasiespel.
Ook de jonge patiënten in Kumi Hospital hebben baat bij spelmateriaal. Veel speelgoed is onbekend voor hen waardoor het een hele ervaring is om stickers te plakken of te oefenen met puzzelen. Naast een bijdrage aan de ontwikkeling, geeft het de kinderen vooral ook plezier en afleiding van hun ziek zijn. Heel belangrijk in het genezingsproces, zowel voor het kind als de ouder(s).

 
Het was dan ook een geweldige verassing toen er twee dozen vol speelgoed vanuit Nederland bezorgd werden. Collega´s van het voormalige werk van Ouke (TUV/ Sonovation) hadden allerlei speelmateriaal verzameld en dit rondom de Kerstdagen naar Uganda gestuurd.  

Enkele weken geleden kwam alles in Kumi aan en hebben we het speelgoed mogen uitdelen. Het leek wel Kerst voor de kinderen! Met grote ogen werd er gekeken wat er allemaal tevoorschijn kwam en alleen dat al zorgde voor afleiding op de operatieafdeling en bij de revalidatiehuisjes. Dankbaar en blij waren de kinderen met tekenpapier om te kleuren of een kleine auto om op bed mee te rijden. 

Naast het uitdelen aan de patiënten op de afdelingen, hebben we ook een deel van het speelgoed bij de Nutrition Ward gebracht. Twee maal per week organiseert Hanneke hier spelmiddagen waar kinderen komen spelen met elkaar. Het speelgoed wordt na afloop weer opgeborgen, waardoor de volgende keer nieuwe patiëntjes kunnen spelen en hun opname in het ziekenhuis een extra stimulans krijgt, naast de medische behandeling. 

Ook anderen hebben de afgelopen periode knuffels en ballonnen etc. gegeven om uit te delen aan de kinderen. Samen met het speelgoed van Sonovation konden we heel wat kleine patiënten blij maken! Mooi ook om te zien hoe de aandacht hen zo goed deed: dat er kinderen en volwassenen aan de andere kant van de wereld aan hen gedacht hebben!

Namens alle kinderen van Kumi Hospital, bedanken we iedereen die heeft bijgedragen aan het verzamelen van speelgoed. Hierdoor konden ze even vergeten dat ze ziek zijn of nog maar pas geopereerd en mogelijk nog lange tijd in het ziekenhuis zullen moeten blijven revalideren. De meeste kinderen spreken nauwelijks Engels, dus in hun eigen taal: EYALAMA NOI! Heel erg bedankt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten