zaterdag 31 maart 2012

Leven in Uganda (3)

Op de laatste dag van februari is de medisch directeur van Kumi Hospital, dokter Obaikol Ruth, moeder geworden. Ruth heeft een huis op Kumi Hospital terrein, maar is voor de bevalling en verlof naar haar man in Kampala gereisd. Het komt regelmatig voor in Uganda dat stellen op verschillende plekken in het land wonen en elkaar soms alleen in de weekenden zien. Toen we naar de hoofdstad gingen voor het project, zijn we ook bij haar op bezoek gegaan. We hebben namens de Stichting Kyoga en Hospital Staff een aankleedkussen en een speelmat als kraamkado mogen geven en haar lieve zoontje kunnen zien!

Deze week was er weer babynieuws! Onze collega Ademun Rose van de Nutrition Ward, waarmee Hanneke de speelmiddagen doet, is in het ziekenhuis bevallen. Ze had een vrij zware zwangerschap en stond onder toezicht van de gynaecoloog van Kumi Hospital. Er is zelfs een echo gemaakt om te zien of alles goed was (redelijk uitzonderlijk voor zwangerschappen hier in Uganda) waarop twee kinderen te zien waren. Bijna anderhalve maand te vroeg, zijn de baby’s gezond en zonder medisch ingrijpen ter wereld gekomen. Groot was de verbazing toen er na twee kinderen, een meisje en een jongen, nog een baby kwam! Rose is de trotse moeder van een drieling!

Gelukkig is alles goed gegaan en mocht ze de volgende dag al naar huis met haar dochter en zonen. De kinderen zijn heel klein, met name de baby die als laatst geboren werd (slechts 1.6 kg) en het is niet makkelijk voor het gezin om drie extra monden te voeden, zowel nu als in de toekomst. Rose zal ook goed voor zichzelf moeten zorgen om borstvoeding te kunnen geven en aangezien haar man geen baan heeft, zal ze over twee maanden weer volledig aan de slag moeten. We proberen haar dan ook te ondersteunen met babykleertjes en hopen in de hoofdstad flesvoeding te kunnen vinden.


Er is in Uganda niet alleen blijdschap bij de geboorte van een kind, maar tegelijk ook zorgen om hoe het hele gezin te onderhouden. Vanwege de grote kans op het verliezen van één of meerdere kinderen, bijvoorbeeld door malaria en slechte toegang tot de gezondheidszorg, waren gezinnen met acht tot tien kinderen nodig om mee te werken op het land en in huis, maar ook om later voor de ouders te kunnen zorgen.
Dagelijks zijn er vele handen nodig om het gezin van voedsel en water te voorzien, maar ook om bijvoorbeeld hout te verzamelen voor het koken of droog gras om daken te herstellen. Binnen de hoger opgeleide gezinnen lijkt het kinderaantal lager te worden en de leeftijd van de moeder bij het eerste kind hoger, door andere opvattingen en betere toegang tot medische zorg en geboortebeperkende middelen.

Niet alleen rondom kinderen is er een andere houding in Uganda, ook op andere gebieden zijn de verschillen groot. Het belang van goede uitleg en voorlichting in de achterafgelegen dorpen is zeer groot.

Er zijn Village Health Teams en Outreach Teams (medewerkers die met de Kumi Hospital auto naar dorpen toe gaan) die deze belangrijke taak op zich kunnen nemen. Een voorbeeld is het gezondheidsonderzoek dat onlangs door Kumi Hospital is opgestart. In de wijde omgeving waren aankondigingen gedaan met de oproep voor vrouwen om naar het ziekenhuis te komen voor een screening voor baarmoederhalskanker. Een team van medewerkers is speciaal getraind om dit onderzoek te doen. Een goede ontwikkeling want het beginstadium van deze vorm van kanker kan behandeld worden vanuit Kumi Hospital. Echter kwamen deze week berichten binnen vanuit de kleine dorpen dat de vrouwen die positief bevonden waren, door hun man weggestuurd waren uit het gezin uit angst voor de ziekte en de kans op overlijden. Een zeer ongewenste situatie waardoor er nu dus eerst gefocust moet worden op voorlichting in de dorpen. Velen kunnen niet lezen en schrijven, dus moeten er gesprekken gevoerd worden wat uiteraard tijd en geld kost, maar een ontzettend belangrijke stap is om de mensen echt te kunnen helpen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten