Doorgaan naar hoofdcontent

Leven in Uganda (3)

Op de laatste dag van februari is de medisch directeur van Kumi Hospital, dokter Obaikol Ruth, moeder geworden. Ruth heeft een huis op Kumi Hospital terrein, maar is voor de bevalling en verlof naar haar man in Kampala gereisd. Het komt regelmatig voor in Uganda dat stellen op verschillende plekken in het land wonen en elkaar soms alleen in de weekenden zien. Toen we naar de hoofdstad gingen voor het project, zijn we ook bij haar op bezoek gegaan. We hebben namens de Stichting Kyoga en Hospital Staff een aankleedkussen en een speelmat als kraamkado mogen geven en haar lieve zoontje kunnen zien!

Deze week was er weer babynieuws! Onze collega Ademun Rose van de Nutrition Ward, waarmee Hanneke de speelmiddagen doet, is in het ziekenhuis bevallen. Ze had een vrij zware zwangerschap en stond onder toezicht van de gynaecoloog van Kumi Hospital. Er is zelfs een echo gemaakt om te zien of alles goed was (redelijk uitzonderlijk voor zwangerschappen hier in Uganda) waarop twee kinderen te zien waren. Bijna anderhalve maand te vroeg, zijn de baby’s gezond en zonder medisch ingrijpen ter wereld gekomen. Groot was de verbazing toen er na twee kinderen, een meisje en een jongen, nog een baby kwam! Rose is de trotse moeder van een drieling!

Gelukkig is alles goed gegaan en mocht ze de volgende dag al naar huis met haar dochter en zonen. De kinderen zijn heel klein, met name de baby die als laatst geboren werd (slechts 1.6 kg) en het is niet makkelijk voor het gezin om drie extra monden te voeden, zowel nu als in de toekomst. Rose zal ook goed voor zichzelf moeten zorgen om borstvoeding te kunnen geven en aangezien haar man geen baan heeft, zal ze over twee maanden weer volledig aan de slag moeten. We proberen haar dan ook te ondersteunen met babykleertjes en hopen in de hoofdstad flesvoeding te kunnen vinden.


Er is in Uganda niet alleen blijdschap bij de geboorte van een kind, maar tegelijk ook zorgen om hoe het hele gezin te onderhouden. Vanwege de grote kans op het verliezen van één of meerdere kinderen, bijvoorbeeld door malaria en slechte toegang tot de gezondheidszorg, waren gezinnen met acht tot tien kinderen nodig om mee te werken op het land en in huis, maar ook om later voor de ouders te kunnen zorgen.
Dagelijks zijn er vele handen nodig om het gezin van voedsel en water te voorzien, maar ook om bijvoorbeeld hout te verzamelen voor het koken of droog gras om daken te herstellen. Binnen de hoger opgeleide gezinnen lijkt het kinderaantal lager te worden en de leeftijd van de moeder bij het eerste kind hoger, door andere opvattingen en betere toegang tot medische zorg en geboortebeperkende middelen.

Niet alleen rondom kinderen is er een andere houding in Uganda, ook op andere gebieden zijn de verschillen groot. Het belang van goede uitleg en voorlichting in de achterafgelegen dorpen is zeer groot.

Er zijn Village Health Teams en Outreach Teams (medewerkers die met de Kumi Hospital auto naar dorpen toe gaan) die deze belangrijke taak op zich kunnen nemen. Een voorbeeld is het gezondheidsonderzoek dat onlangs door Kumi Hospital is opgestart. In de wijde omgeving waren aankondigingen gedaan met de oproep voor vrouwen om naar het ziekenhuis te komen voor een screening voor baarmoederhalskanker. Een team van medewerkers is speciaal getraind om dit onderzoek te doen. Een goede ontwikkeling want het beginstadium van deze vorm van kanker kan behandeld worden vanuit Kumi Hospital. Echter kwamen deze week berichten binnen vanuit de kleine dorpen dat de vrouwen die positief bevonden waren, door hun man weggestuurd waren uit het gezin uit angst voor de ziekte en de kans op overlijden. Een zeer ongewenste situatie waardoor er nu dus eerst gefocust moet worden op voorlichting in de dorpen. Velen kunnen niet lezen en schrijven, dus moeten er gesprekken gevoerd worden wat uiteraard tijd en geld kost, maar een ontzettend belangrijke stap is om de mensen echt te kunnen helpen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe