Doorgaan naar hoofdcontent

Training, Onderzoek en Hulp

In het energieproject stond afgelopen week de training voor het prepaidmeter systeem centraal. Het is ontwikkeld in Zuid-Afrika door Conlog en de software wordt speciaal voor de huizen van Kumi Hospital ingesteld. Om het systeem goed te installeren en te gebruiken, hebben we vier dagen training gehad. Aangezien er energie nodig is om het computersysteem te laten draaien, moest er voor het opstarten een kleine generator naast het ESCo gebouw worden neergezet.
Op de tweede dag van de training hebben we de stroom op het elektriciteitsnetwerk laten zetten dat naar alle wijken van de medewerkers loopt. Een mooi moment, want nu zou blijken of we inderdaad door Umeme (de nationale stroomleverancier) aangekoppeld waren. Vervolgens hebben we de prepaidmeter van de ESCo aangezet.
Om gelijk te controleren of de stroom echt erop kwam, was de lichtschakelaar omgezet. In spanning stonden we met de elektriciens, de trainer, IT manager en ESCo manager te kijken om te zien of de lamp zou gaan branden. Na een periode van ruim elf maanden (en anderhalf jaar voorbereidingstijd door de Stichting Kyoga) werken, wachten en regelen in Uganda, konden we zien of het prepaid systeem het ook echt zou doen. Op het moment dat de lamp aanging, stonden we dan ook met elkaar te juichen!

Nu konden we doorgaan met de training en leren om iedere prepaidmeter in het software programma in te voeren met de naam van de gebruiker en het klantnummer. Vervolgens kregen we uitleg over het uitdraaien van codes wat gekoppeld is aan het tarief van de energie, het oplossen van storingen en invoeren van data in het management systeem. Na veel oefenen, kunnen we nu samen met de IT manager en de ESCo manager het prepaidmeter systeem zelfstandig bedienen. De trainer is inmiddels terug naar Zuid Afrika, dus nu is de tijd gekomen om alle prepaidmeters in de 167 huizen te gaan activeren.

Naast het energieproject, is de Stichting Kyoga ook ingegaan op de hulpvraag van een basisschool in Kumi: de Wiggings Primary School. Samenwerking tussen Kyoga en deze school bestaat al langere tijd en richt zich nu op steun voor watervoorziening. De leerlingen zijn op dit moment afhankelijk van een waterleiding die, zeker in het droge seizoen, te weinig water geeft. De waterput van de naastgelegen Wiggings Secundary School is te klein voor dagelijks gebruik door twee scholen.

Om de mogelijkheden van verbetering van de watervoorziening voor de basisschool te onderzoeken, heeft de Nederlandse Stichting SamSamWater ons geholpen. Jasper en Cedrick, twee waterexperts, zijn voor twee weken naar Uganda gekomen om op vrijwillige basis een veldstudie uit te voeren en informatie te achterhalen bij allerlei instanties.


Naast onderzoek voor de Wiggins Primary School hebben ze ook voor Kumi Hospital een aantal zaken gedaan: het (drink)watersysteem van het ziekenhuis en omwonenden getest en onderzoek gedaan naar mogelijkheden van heropbouw van een kleine dam voor de Kumi Hospital Farm, zodat het vee van de boerderij en omliggende boeren een watervoorraad heeft.
Het onderzoek op de school en in de omgeving trok de aandacht: zo zaten er vier mzungu’s in een houten kano op weg naar het aanzuigpunt van het water in Lake Bisina. Ook vonden de kinderen het maar wat interessant om te zien wat er allemaal rondom de oude dam gebeurde en maakten van klei uit de grond de mannen na. Het advies van SamSamWater gaat ons helpen om deze projecten verder op te zetten. Ook namens Kumi Hospital en Wiggings Primary School bedankt voor jullie hulp!

Op vele manieren ontvangen we steun vanuit Nederland in ons werk voor Kumi Hospital: andere stichtingen waar we mee samen kunnen werken, bedrijven die hulp aanbieden en vrienden/ familie die het energieproject, het ziekenhuis of de mensen om ons heen (financieel) steunen. Met deze hulp hebben we bijvoorbeeld het theeproject kunnen opstarten (dagelijks grote thermoskannen die verdeeld worden over de afdelingen), een solar systeem voor arme gezinnen, dozen steriele handschoenen voor de operatieafdeling en vorig weekend een groot sponsorproject. De scoutinggroep, waar we tot ons vertrek jarenlang (bege)leiding zijn geweest, heeft een grote 24uurs actie gehouden. De opbrengst is overweldigend en we zijn gelijk aan de slag gegaan om dit project voor zonne-energie te gaan uitvoeren. Over enkele weken hopen we op de weblog te laten zien hoe ook de sponsoractie heeft bijgedragen aan de kwaliteit van leven van de patiënten en medewerkers van Kumi Hospital. Iedereen bedankt!

.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe