zondag 11 maart 2012

Training, Onderzoek en Hulp

In het energieproject stond afgelopen week de training voor het prepaidmeter systeem centraal. Het is ontwikkeld in Zuid-Afrika door Conlog en de software wordt speciaal voor de huizen van Kumi Hospital ingesteld. Om het systeem goed te installeren en te gebruiken, hebben we vier dagen training gehad. Aangezien er energie nodig is om het computersysteem te laten draaien, moest er voor het opstarten een kleine generator naast het ESCo gebouw worden neergezet.
Op de tweede dag van de training hebben we de stroom op het elektriciteitsnetwerk laten zetten dat naar alle wijken van de medewerkers loopt. Een mooi moment, want nu zou blijken of we inderdaad door Umeme (de nationale stroomleverancier) aangekoppeld waren. Vervolgens hebben we de prepaidmeter van de ESCo aangezet.
Om gelijk te controleren of de stroom echt erop kwam, was de lichtschakelaar omgezet. In spanning stonden we met de elektriciens, de trainer, IT manager en ESCo manager te kijken om te zien of de lamp zou gaan branden. Na een periode van ruim elf maanden (en anderhalf jaar voorbereidingstijd door de Stichting Kyoga) werken, wachten en regelen in Uganda, konden we zien of het prepaid systeem het ook echt zou doen. Op het moment dat de lamp aanging, stonden we dan ook met elkaar te juichen!

Nu konden we doorgaan met de training en leren om iedere prepaidmeter in het software programma in te voeren met de naam van de gebruiker en het klantnummer. Vervolgens kregen we uitleg over het uitdraaien van codes wat gekoppeld is aan het tarief van de energie, het oplossen van storingen en invoeren van data in het management systeem. Na veel oefenen, kunnen we nu samen met de IT manager en de ESCo manager het prepaidmeter systeem zelfstandig bedienen. De trainer is inmiddels terug naar Zuid Afrika, dus nu is de tijd gekomen om alle prepaidmeters in de 167 huizen te gaan activeren.

Naast het energieproject, is de Stichting Kyoga ook ingegaan op de hulpvraag van een basisschool in Kumi: de Wiggings Primary School. Samenwerking tussen Kyoga en deze school bestaat al langere tijd en richt zich nu op steun voor watervoorziening. De leerlingen zijn op dit moment afhankelijk van een waterleiding die, zeker in het droge seizoen, te weinig water geeft. De waterput van de naastgelegen Wiggings Secundary School is te klein voor dagelijks gebruik door twee scholen.

Om de mogelijkheden van verbetering van de watervoorziening voor de basisschool te onderzoeken, heeft de Nederlandse Stichting SamSamWater ons geholpen. Jasper en Cedrick, twee waterexperts, zijn voor twee weken naar Uganda gekomen om op vrijwillige basis een veldstudie uit te voeren en informatie te achterhalen bij allerlei instanties.


Naast onderzoek voor de Wiggins Primary School hebben ze ook voor Kumi Hospital een aantal zaken gedaan: het (drink)watersysteem van het ziekenhuis en omwonenden getest en onderzoek gedaan naar mogelijkheden van heropbouw van een kleine dam voor de Kumi Hospital Farm, zodat het vee van de boerderij en omliggende boeren een watervoorraad heeft.
Het onderzoek op de school en in de omgeving trok de aandacht: zo zaten er vier mzungu’s in een houten kano op weg naar het aanzuigpunt van het water in Lake Bisina. Ook vonden de kinderen het maar wat interessant om te zien wat er allemaal rondom de oude dam gebeurde en maakten van klei uit de grond de mannen na. Het advies van SamSamWater gaat ons helpen om deze projecten verder op te zetten. Ook namens Kumi Hospital en Wiggings Primary School bedankt voor jullie hulp!

Op vele manieren ontvangen we steun vanuit Nederland in ons werk voor Kumi Hospital: andere stichtingen waar we mee samen kunnen werken, bedrijven die hulp aanbieden en vrienden/ familie die het energieproject, het ziekenhuis of de mensen om ons heen (financieel) steunen. Met deze hulp hebben we bijvoorbeeld het theeproject kunnen opstarten (dagelijks grote thermoskannen die verdeeld worden over de afdelingen), een solar systeem voor arme gezinnen, dozen steriele handschoenen voor de operatieafdeling en vorig weekend een groot sponsorproject. De scoutinggroep, waar we tot ons vertrek jarenlang (bege)leiding zijn geweest, heeft een grote 24uurs actie gehouden. De opbrengst is overweldigend en we zijn gelijk aan de slag gegaan om dit project voor zonne-energie te gaan uitvoeren. Over enkele weken hopen we op de weblog te laten zien hoe ook de sponsoractie heeft bijgedragen aan de kwaliteit van leven van de patiënten en medewerkers van Kumi Hospital. Iedereen bedankt!

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten