vrijdag 16 maart 2012

Staff Power

Na een lange tijd van voorbereiden, regelen en coördineren, is het een bijzondere week geweest voor de Kumi Hospital staff: na ruim twee jaar is er weer stroom in de huizen!

Gelukkig hebben de medewerkers van Kumi Hospital via de ESCo ook toegang tot systemen op zonne-energie, want de nationale stroomleverancier Umeme laat het nog steeds regelmatig afweten. Het ziekenhuis kan indien nodig, de generator aanzetten, maar de huizen staan hierop niet aangesloten. Hierdoor konden we afgelopen maandag niet starten met het activeren van de prepaidmeters. Na een hele dag zonder stroom, zijn we dinsdag direct na de Morning Assembly (gezamenlijke start van de dag) aan de slag gegaan.

Iedere meter moest via een code handmatig geactiveerd worden, dus het was een behoorlijke wandeling door alle negen wijken. Ook deze dag was er een aantal uren geen elektriciteit, maar in de vroege ochtend en in de middag flink doorgewerkt zodat we bijna klaar waren totdat Umeme helaas weer uitviel. In de avond kwam de stroom er weer op en zijn toen in het donker de laatste huizen langs gegaan. Iedereen was zo enthousiast en blij! De meesten wilden gelijk een lamp proberen aan te doen om te zien of er licht zou komen! We werden zelfs gebeld door een collega om te vertellen dat de hele familie stond te dansen in huis toen de stroom er eind van de dag weer op kwam. Muziek is echt een onderdeel van het leven in Uganda!

Een beetje comfort kan al een groot verschil maken. Zo zal de prepaidmeter olielampen en oude onveilige schakelaars vervangen. Het zal ook bijdragen aan de motivatie om in dit afgelegen gebied te werken, want naast de aanwezigheid van waterkranen in iedere wijk en eigen grond om gewassen te verbouwen, is er sinds enkele dagen dus ook elektriciteit.  
Nu de prepaidmeters geactiveerd zijn en dus aangesloten op de stroomvoorziening: via de interne bekabeling of anders via de stopcontacten naast de meter, hebben alle medewerkers de mogelijkheid tot stroom in hun huis.

Tijdens de training van Conlog bleek dat er al 5 units beginstroom op iedere prepaidmeter stond ingesteld (wat wel aan Umeme betaald moet worden). Om dit deel van het energieproject feestelijk te starten, hebben alle medewerkers deze vijf units kado gekregen! Hierdoor konden ze na het activeren van de meter, direct ervan genieten zonder eerst energietijd te hoeven kopen. Een mooi begin van het prepaidmeter project!

De afgelopen maanden zijn we, vanuit het energieproject, bezig geweest om de ESCo ook in de toekomst te laten functioneren. Om de medewerkers inspraak te geven en erbij te betrekken, is er een afgevaardigde van iedere wijk vertegenwoordigd in de Energy Board. We hebben deze commissie opgezet als overleg-  en controlefunctie. Zo moet de vooraf betaalde stroom overeenkomen met de energierekening van Umeme, op tijd betaald worden door de ESCo manager en moet er nagedacht worden over onderhoud. Met de Energy Board hebben we bijvoorbeeld besloten om voor het onderhoud van het elektrische (prepaid)systeem, een soort lidmaatschap op te stellen voor alle ruim 150 medewerkers die rondom het ziekenhuis wonen.
Door jaarlijks een bijdrage te leveren, zal er geld beschikbaar zijn voor eventuele reparaties in de toekomst. Het energieproject heeft voorzien in een veilige stroomtoevoer, waar Kumi Hospital weer jaren mee vooruit zal kunnen. Na het betalen van de jaarbijdrage (in kosten vergelijkbaar met 3 broden) wordt de meter geactiveerd en kan het hele gezin gebruik maken van prepaid energie in huis.

Het initiatief van de Stichting Kyoga om in 2009, met hulp van Stichting PicoSol, dit project op te zetten, heeft ertoe geleid dat het wonen rondom Kumi Hospital deze week weer energie heeft gekregen!!

.

2 opmerkingen:

 1. jose slingerland19 maart 2012 om 23:02

  En nu maar hopen dat de lamp ook daar 24 uur kan branden!
  Heel veel groetjes van mij, jullie doen goed werk! :-)
  Knuff

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat geweldig dat het nu echt gestalte gaat krijgen. Echt top wat jullie daar doen. Liefs Caro

  BeantwoordenVerwijderen