Doorgaan naar hoofdcontent

Staff Power

Na een lange tijd van voorbereiden, regelen en coördineren, is het een bijzondere week geweest voor de Kumi Hospital staff: na ruim twee jaar is er weer stroom in de huizen!

Gelukkig hebben de medewerkers van Kumi Hospital via de ESCo ook toegang tot systemen op zonne-energie, want de nationale stroomleverancier Umeme laat het nog steeds regelmatig afweten. Het ziekenhuis kan indien nodig, de generator aanzetten, maar de huizen staan hierop niet aangesloten. Hierdoor konden we afgelopen maandag niet starten met het activeren van de prepaidmeters. Na een hele dag zonder stroom, zijn we dinsdag direct na de Morning Assembly (gezamenlijke start van de dag) aan de slag gegaan.

Iedere meter moest via een code handmatig geactiveerd worden, dus het was een behoorlijke wandeling door alle negen wijken. Ook deze dag was er een aantal uren geen elektriciteit, maar in de vroege ochtend en in de middag flink doorgewerkt zodat we bijna klaar waren totdat Umeme helaas weer uitviel. In de avond kwam de stroom er weer op en zijn toen in het donker de laatste huizen langs gegaan. Iedereen was zo enthousiast en blij! De meesten wilden gelijk een lamp proberen aan te doen om te zien of er licht zou komen! We werden zelfs gebeld door een collega om te vertellen dat de hele familie stond te dansen in huis toen de stroom er eind van de dag weer op kwam. Muziek is echt een onderdeel van het leven in Uganda!

Een beetje comfort kan al een groot verschil maken. Zo zal de prepaidmeter olielampen en oude onveilige schakelaars vervangen. Het zal ook bijdragen aan de motivatie om in dit afgelegen gebied te werken, want naast de aanwezigheid van waterkranen in iedere wijk en eigen grond om gewassen te verbouwen, is er sinds enkele dagen dus ook elektriciteit.  
Nu de prepaidmeters geactiveerd zijn en dus aangesloten op de stroomvoorziening: via de interne bekabeling of anders via de stopcontacten naast de meter, hebben alle medewerkers de mogelijkheid tot stroom in hun huis.

Tijdens de training van Conlog bleek dat er al 5 units beginstroom op iedere prepaidmeter stond ingesteld (wat wel aan Umeme betaald moet worden). Om dit deel van het energieproject feestelijk te starten, hebben alle medewerkers deze vijf units kado gekregen! Hierdoor konden ze na het activeren van de meter, direct ervan genieten zonder eerst energietijd te hoeven kopen. Een mooi begin van het prepaidmeter project!

De afgelopen maanden zijn we, vanuit het energieproject, bezig geweest om de ESCo ook in de toekomst te laten functioneren. Om de medewerkers inspraak te geven en erbij te betrekken, is er een afgevaardigde van iedere wijk vertegenwoordigd in de Energy Board. We hebben deze commissie opgezet als overleg-  en controlefunctie. Zo moet de vooraf betaalde stroom overeenkomen met de energierekening van Umeme, op tijd betaald worden door de ESCo manager en moet er nagedacht worden over onderhoud. Met de Energy Board hebben we bijvoorbeeld besloten om voor het onderhoud van het elektrische (prepaid)systeem, een soort lidmaatschap op te stellen voor alle ruim 150 medewerkers die rondom het ziekenhuis wonen.
Door jaarlijks een bijdrage te leveren, zal er geld beschikbaar zijn voor eventuele reparaties in de toekomst. Het energieproject heeft voorzien in een veilige stroomtoevoer, waar Kumi Hospital weer jaren mee vooruit zal kunnen. Na het betalen van de jaarbijdrage (in kosten vergelijkbaar met 3 broden) wordt de meter geactiveerd en kan het hele gezin gebruik maken van prepaid energie in huis.

Het initiatief van de Stichting Kyoga om in 2009, met hulp van Stichting PicoSol, dit project op te zetten, heeft ertoe geleid dat het wonen rondom Kumi Hospital deze week weer energie heeft gekregen!!









.

Reacties

  1. jose slingerland19 maart 2012 om 23:02

    En nu maar hopen dat de lamp ook daar 24 uur kan branden!
    Heel veel groetjes van mij, jullie doen goed werk! :-)
    Knuff

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat geweldig dat het nu echt gestalte gaat krijgen. Echt top wat jullie daar doen. Liefs Caro

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe