Doorgaan naar hoofdcontent

Energy Project Party

Na jaren van voorbereiding door Stichting Steunfonds Kyoga, medewerking van Stichting PicoSol en Van Dorp, financiële steun van diverse grote en kleine sponsors, ruim een jaar werken en wonen in Uganda en alle hulp vanuit Kumi Hospital, is het energieproject tot een succes geworden.

Afgelopen vrijdag hebben we dit met alle staff van het ziekenhuis gevierd op het ESCo terrein. Ook de bisschop van Kumi hadden we een uitnodiging gestuurd, evenals de Raad van Bestuur, de nationale stroomleverancier Umeme, lokale bestuurders, de Ministery of Energy, aannemersbedrijf Prio en de bedrijven waarmee we samenwerken rondom solar energie: Barefoot, UltraTec en SolarNow. Verder was  de krant uitgenodigd en de lokale radio.

In de vroege ochtend hebben we twee grote tenten opgezet, alle losse stoelen uit de kerk en de vers gebakken taart uit de COHAD bakkerij opgehaald. Bij de Guesthouse waren de vrouwen in de ochtendschemer al begonnen een maaltijd voor ruim honderd mensen te koken. Het was vooraf een heel geregel om alles voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk stond in de loop van de ochtend alles klaar. Snel zijn we ons gaan omkleden om de eerste gasten te ontvangen. Hanneke had speciaal voor de gelegenheid een jurk van Afrikaanse stof laten maken in Kumi en Ouke zijn nette pak aangedaan.
Tijd is in Uganda een zeer relatief begrip en helaas is het de gewoonte om laat op een feestje aan te komen, waardoor we uiteindelijk pas rond het middaguur compleet genoeg waren om te beginnen met de feestelijkheden. Gelukkig hadden we muziek en de schaduw van een grote boom!

Na het openingsgebed van de dominee, heeft Ouke een toespraak gehouden over de voorbereiding en alle onderdelen van het energieproject: het onderhoud aan het elektrische systeem van zowel de staff wijken als de ziekenhuisafdelingen, de aanschaf en installatie van de prepaidmeters, het installeren van solar systemen, het zoeken naar een geschikte ESCo manager, het opzetten van een Building Committee, de bouw van het ESCo huis, het organiseren van de Energy Board en nog zoveel meer. Velen hebben een bijdrage geleverd om dit allemaal voor elkaar te krijgen, dus het bedanken van iedereen was een hele uitdaging!
Vervolgens hebben we met het ziekenhuismanagement en een afgevaardigde van de Kumi Diocese de taart aangesneden als officiële opening van de ESCo.

Daarna hadden we een kado voor Emesu, de ESCo manager, om hem te bedanken voor zijn inzet en om zijn werk rondom de controle van het prepaidmeter systeem wat makkelijker te maken. Hij was enorm verrast met de mooie fiets die onder het doek tevoorschijn kwam! Ook voor één van de gasten hadden we een klein kado, namelijk een solar lamp. Bij binnenkomst werd iedereen gevraagd om hun naam op een kaartje te schrijven en in de mand te doen. Sommigen vroegen zich wat vertwijfeld af waarvoor dit was, maar toen de mand naar voren kwam en de jongste zoon van Emesu een kaartje eruit mocht pakken, hoopte iedereen dat het die van hen was! Een verpleger van de operatieafdeling was de gelukkige en liep er de rest van de dag trots mee rond!
Na dit gedeelte van de ceremonie was het tijd voor wat muziek en dansen. Ook nam de orthopedische werkplaats het woord om hun project, in samenwerking met Ouke, te laten zien: handgemaakte veiligheidsschoenen waarvan de opbrengst naar het ziekenhuis zal gaan. De eerste bestelling werd officieel overhandigd aan Prio Uganda Limited.
Daarna waren er toespraken van de voorzitter van de Energy Board (Ekellot Paul), de ESCo manager (Emesu George) de medisch directeur (dokter Obaikol) en dominee Jeremiah, namens de Bisschop van Kumi. Het was heel bijzonder om hen allemaal te horen praten over het belang van het energieproject en de dankbaarheid naar Stichting Kyoga. Het maakt ons verblijf in Uganda meer dan de moeite waard! Vervolgens werden de gasten rondgeleid door het ESCo gebouw met uitleg over het prepaidmeter systeem. Volgens de mannen van Umeme is de ESCo een voorbeeld voor heel Oost Uganda, een mooi compliment!

We hebben het feest rond half 3 afgesloten met een heerlijke lunch waar iedereen het nu nog over heeft!
Rondom het hek van het ESCo terrein stonden nog vele dorpelingen en kinderen uit de staff wijken te kijken om mee te genieten van de muziek en alles wat er gebeurde. Er was genoeg te eten dus hebben we hen ook gegeven, zodat iedereen kon meedoen met deze speciale dag! Omdat we borden tekort hadden, aten de allerkleinsten hun maaltijd met elkaar op de grond.

Het was goed om deze dag te vieren, want het betekent dat er niet langer een Energy Project is, maar dat Kumi Hospital een Energy Program heeft: een Project heeft een einddatum, terwijl een Program een doorlopend proces is wat door de ESCo manager samen met de Energy Board en het Kumi Hospital management gedragen wordt. Een mooie uitkomst na al deze jaren!


Reacties

  1. vanuit ouderkerk gefeliciteerd ouke met je verjaardag!
    en nogmaals super werk wat jullie daar verrichten.

    liefs mariella en kees

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe