donderdag 19 juli 2012

Farm Staff naar Mbale

Ons bezoek aan de Baraka Farm in Kenia heeft veel nieuwe kennis en ideeën opgeleverd, die we graag willen overbrengen aan de medewerkers van de Kumi Hospital Farm. Om de mannen niet alleen erover te vertellen en informatie op papier te geven, hebben we samen met de Farm Foundation besloten om hen inspiratie op te laten doen bij een goed lopende boerderij in Oost Uganda. Op 12 juli heeft Ouke, als ondersteunend (farm)manager, de medewerkers van Kumi Farm meegenomen naar een kleine boerderij in Mbale van de Nederlandse boer Jeroen. Ze vonden het ontzettend leuk om eens buiten Kumi te komen en met elkaar op stap te gaan. Dat was mooi om te ervaren en maakte de uitstap al de moeite waard! Het doel was om kennis op te doen met een korte training en ter motivatie om als team te werken op de Farm.

Na het melken in de ochtend en de dagelijkse taken, ging de staff in een terreinwagen op weg naar Mbale. Na ongeveer twee uur rijden kwamen we aan op de boerderij waar de eigenaar een uitgebreide rondleiding gaf. Zo kwam het planten en oogsten van speciaal soort gras aan de orde, dat heel goed als extra voer aan de koeien gegeven kan worden. Ook is bijvoorbeeld ‘zero grazing’ uitgelegd, namelijk om de koeien niet te laten grazen over het land met een herder, maar bij elkaar te houden om energie te besparen. Verder werd informatie gegeven over het verzorgen van jonge kalfjes en de verwerking van melk. De Farm staff was erg enthousiast, ze stelden veel vragen en kwamen met allerlei plannen voor de boerderij.

Voor ons was het ook een leuke ervaring om dit met de Kumi Hospital medewerkers mee te maken. Het deed ons weer beseffen hoe anders het werken in Uganda is en dat een training via het werk uitzonderlijk is omdat er vaak geen geld beschikbaar is. Het vergroten van (basale) kennis is echter van belang om de Farm te laten groeien ter ondersteuning van het ziekenhuis.
De mogelijkheden van het land en de mensen zijn groot en we hopen dat deze dag zal bijdragen aan de verdere opbouw van Kumi Farm en Hospital. Vele patiënten zijn afhankelijk van de zorg die het ziekenhuis biedt waardoor investeren in ontwikkeling van de boerderij en de staff zeker de moeite waard is!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten