woensdag 29 juli 2015

Nutrition Unit Outreach


De afgelopen tijd ben ik twee keer mee geweest met een Outreach van de Kumi Hospital Nutrition Unit. Met de terreinwagen van het ziekenhuis gaat een team naar omliggende dorpen om training te geven over gezond voedsel, borstvoeding, hygiƫne en een screening van jonge kinderen (6 maanden tot vijf jaar) op ondervoeding.

Opmeten bovenarm
In de schaduw van twee grote bomen in Ongino (foto boven) of onder het afdak van een Health Clinic bij Oseera (foto onderaan) zat een grote groep mensen, vooral moeders met kinderen, die hun best deden om naar de uitleg te luisteren en de grote platen te bekijken.
Rose Ademun (nutritionist) en Harriet Aluka (social worker) gaven hier voorlichting over o.a. het belang van gevarieerd eten, voeden van jonge kinderen (advies is borstvoeding tot 2 jaar met aanvullend voedsel) en het bereiden van voedzame porridge.  

Registratie
De ouders worden betrokken door hen dingen te laten herhalen en er worden allerlei vragen gesteld over voeding en gewoonten. Vervolgens werden alle jonge kinderen gescreend door hen te wegen en hun bovenarm op te meten: een indicatie voor ondervoeding. Al deze kinderen worden geregistreerd en er wordt bekeken of aanvullende voeding nodig is: plumpy nut, een soort notenpasta met een hoge voedingswaarde. Afhankelijk van het gewicht van het kind, wordt er een hoeveelheid voor twee weken meegegeven. Tijdens het opmeten van de honderden (!) kinderen was het enorm doorwerken: alle moeders willen hun kind aan de beurt laten komen en staan allemaal om je heen. Sommige kinderen hadden geen idee wat er ging gebeuren en die probeerden we dan zoveel mogelijk gerust te stellen. De wat oudere kinderen vonden het juist wel erg interessant om door een mzungu gemeten te worden!
Bij gebrek aan papier, schreven we de uitkomst van de meting met een stift op de arm van elk kind, zodat deze informatie bij het registeren erbij gezet kon worden.

Uitdelen fruit

Ondertussen werd er op grote vuren pannen met voedzame porridge (pap van o.a. maismeel, melk, eieren) gemaakt en sinaasappels in stukken gesneden. Tijdens het uitdelen van de porridge en het fruit was het een enorm gedrang omdat niemand ervan wilde missen, maar gelukkig was er voor iedereen een beker pap en voor de meeste kinderen een stuk sinaasappel.
 
Na een Outreach komen er regelmatig moeders met kinderen naar het ziekenhuis voor hulp. De screening en uitleg in het veld hebben dus het beoogde effect. Hopelijk brengt het ook op de lange termijn verandering in gezinnen en helpt het om ondervoeding in de Teso regio te verminderen.
  
Kind tijdens de Outreach
Registratie
 
 
Uitdelen pap
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten