Doorgaan naar hoofdcontent

Het energieproject

In 2009 heeft Kumi Hospital aan Stichting Steunfonds Kyoga ondersteuning gevraagd vanwege een oplopend probleem met de energievoorziening van zowel het ziekenhuis als de omliggende huizen van de medewerkers. In 2010 zijn een aantal voorbereidingen uitgevoerd, met hulp van de Stichting Pico Sol. In dat jaar zijn wij op het pad van Kyoga gekomen en besloten dat we ons wilden inzetten voor Kumi Hospital, een ziekenhuis op het platteland van Oost Uganda.

Sinds de afgelopen jaren heeft het ziekenhuis te maken met verschillende moeilijkheden, door lokale en internationale problemen, waaronder de economische crisis. Zo hebben een aantal grote buitenlandse hulporganisaties een deel van de regelmatige sponsoring moeten intrekken. Hierdoor staat het ziekenhuis voor grote (financiële) uitdagingen.

Doordat in Uganda de afstanden relatief groot zijn, de wegen over het algemeen slecht en het vervoer vaak met boda boda of lopend moet, gaan de mensen dichtbij hun werkplek wonen. Rondom het ziekenhuis staan ongeveer 150 huizen, welke de medewerkers voor een laag bedrag mogen huren. De woningen staan verdeeld over vele hectaren grond in verschillende kleine quarters (wijken) met zandpaden en akkervelden eromheen.

Oorspronkelijk kregen alle huizen stroom via het ziekenhuis. Maar de energierekening werd zodanig hoog en onbetaalbaar, dat het niet langer mogelijk bleek de medewerkers van elektriciteit te voorzien. Ruim een jaar geleden heeft de nationale energieleverancier Umeme de stroomtoevoer naar het gehele ziekenhuisterrein afgesloten. Pas nadat de achterstand in betaling geregeld was, kon het ziekenhuis weer aangesloten worden.
Door te sparen en met hulp van de Stichting Kyoga is de schuld inmiddels afgelost en kan het ziekenhuis sinds enkele maanden weer stroom gebruiken. Lange tijd heeft het op de generator moeten draaien. De prijs van diesel is erg hoog en blijft stijgen, waardoor dit een enorme kostenpost was. Helaas moet de generator nog meerdere dagen per week draaien doordat stroom zeer onregelmatig geleverd wordt.

Om de energierekening van het ziekenhuis laag te houden waardoor de medische zorg gewaarborgd blijft, gaan er enkele energiebesparende maatregelen genomen worden. Daarnaast zal het energieproject van Kyoga een oplossing bieden rondom de vraag naar elektriciteit in de huizen van de medewerkers. Op dit moment heeft geen enkel huis toegang tot energie en gebeurt alles met houtskool, paraffinelampen en kaarsen.

Het plan is om in het ziekenhuis zonneboilers te installeren voor de autoclaves (met behulp van stoom operatiemateriaal steriel maken) die enorm veel energie verbruiken. Daarnaast komen er tijdschakelaars op de buitenverlichting en in de afdelingen.
Voor de huizen van de medewerkers is het de bedoeling om een prepaid systeem op te zetten. Hierdoor krijgt ook het personeel weer toegang tot elektriciteit en wordt zelf verantwoordelijk voor het verbruik ervan. 
Een Energy Service Company (ESCo) zal opgericht worden waar het oplaadpunt van de prepaid meters zal zijn, lampen en telefoonopladers op zonne-energie verkocht gaan worden en via trainingen aan bewustwording gewerkt zal worden. Via een oplaadsysteem betalen de medewerkers dus vooraf voor de energie en kunnen deze gebruiken totdat het tegoed op is. Op die manier kunnen ze hun energieverbruik zelf regelen.

Aan het begin hebben we een presentatie gehouden om het project uit te leggen aan iedereen.
Doordat er nu al lange tijd geen stroom beschikbaar is in de huizen en het ziekenhuis in problemen is geraakt, zijn de medewerkers bereid hiervoor zelf te gaan betalen.

Om de bouw van de ESCo voor te bereiden en de medewerkers erbij te betrekken, hebben we een Building Committee opgericht waaraan Ouke deelneemt.
In april hebben we door de maintenance afdeling van het ziekenhuis onderzoek laten doen naar de staat van onderhoud van het stroomtoevoersysteem. Doordat het systeem ruim een jaar niet is gebruikt, hebben bananen- en papajabomen de lijnen overgroeid, zitten er enkele bijennesten in en hebben termieten sommige palen aangevreten. Dat betekent dus dat er flink onderhoud moet gebeuren voordat straks de stroom er weer op gaat!

De Building Committee heeft, na diverse gesprekken, een locale aannemer gekozen die half mei is begonnen met de sloop van een oud gebouw, om op deze centraal gelegen plek het ESCo-gebouw te kunnen realiseren. Zijn team van ongeveer 20 man maakt geen gebruik van machines dus alles wordt met handgereedschap gedaan. Zo is de fundatie met behulp van touwen en meetlinten uitgezet en is in enkele dagen het fundament met de schep gegraven.

Om de ESCo en de energiebesparende maatregelen in het ziekenhuis vorm te geven, zijn we op zoek gegaan naar bedrijven die hier een bijdrage in kunnen leveren. Zo zijn er gesprekken geweest in Kampala met BareFoot en UltraTec, maar ook met de nationale energieleverancier Umeme om alle plannen binnen dit project door te spreken.

Het ziekenhuispersoneel kijkt enorm uit naar een toekomst met energie, zodat ze over een aantal maanden niet meer vanaf begin van de avond in het donker hoeven te koken, huiswerk bij kaarslicht te maken of hun telefoon buiten de deur op te laden. Daarnaast zal het ziekenhuis minder kosten hebben waardoor er geld beschikbaar komt voor de medische zorg.
Zover is het energieproject nog niet, we hebben nog veel werk te doen, maar er is een goede start gemaakt!




Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe