Doorgaan naar hoofdcontent

Thuis

Nederland is ver van ons vandaan, maar komt gelukkig toch vaak dichtbij in ons huis. Ondanks de trage en soms afwezige internetverbinding, kunnen we regelmatig mail en berichten via de weblog lezen. Een enkele keer is skypen zelfs een mogelijkheid. En brieven leggen de lange weg tussen thuis en Kumi in ruim twee weken af. Op deze manier blijven we betrokken bij onze familie en vrienden. Ontzettend fijn en bedankt hiervoor!

In ons huis herinneren een aantal spullen ons aan ons vertrek uit Nederland (en de lieve gevers natuurlijk). Zo hangt er bijvoorbeeld een houten tulp in de gang, gebruiken we regelmatig ons blauwe Holland bakje in de keuken, slapen we op een super leuke kussensloop, staan er genoeg bomen in de tuin voor de hangmat en ook de zaklamp zonder batterijen (flink schudden tijdens gebruik) en sleutelhanger met lichtje komt goed van pas. De stroopwafels zijn wel echt al op, maar van de drop en thee genieten we nog steeds!

Ook de mensen hier vragen ons nog wel eens iets over Nederland. Zo kregen we de vraag hoeveel koeien of geiten Ouke als bruidsschat heeft gegeven… Ook het begrip sneeuw is heel lastig uit te leggen of wat het verschil is tussen schaatsen en skiën.
Ons haar is natuurlijk heel anders dan dat van de Afrikanen. Maar in Kampala was een kapper die het aan durfde en met de tondeuse aan de slag ging. Het bleek een vakkundige man want het model is uiteindelijk goed gelukt. Het wassen van je haar gebeurt hier na het knippen in plaats van vooraf!  

De fiets is ook hier een veel gebruikt vervoersmiddel. Op de bagagedrager worden enorme hoeveelheden vervoerd: takken voor brandhout, een levende geit of varken, rieten manden vol fruit, jerrycans om water te halen etc. Kippen worden met de poten aan elkaar, ondersteboven aan het stuur gehangen… Op de smalle (zand)wegen rijdt, loopt, fietst alles door elkaar heen en langs de kant lopen vaak kinderen met een aantal koeien. Een auto besturen doen ze hier met één hand aan het stuur en de ander op de toeter. Niet zozeer omdat ze er snel langs willen, maar vooral ook voor de veiligheid: laten weten dat je eraan komt en zeker op de slechte wegen, niet gemakkelijk kunt uitwijken.

Afrika lijkt thuis soms één groot land, maar geen enkele Afrikaans land is hetzelfde. Er bestaan grote verschillen in landschap, taal, cultuur. Dat dit ook voor de mzungu’s (= witte vreemdelingen) geldt, geeft ook genoeg gespreksstof. Bijvoorbeeld toen iemand verbaasd aangaf te denken dat Obama de president van alle mzungu’s is. En als we onderling Nederlands praten, intussen aardig vermengd met Ateso woorden, kunnen we vertellen over ons kleine kikkerlandje (en dat we dus niet uit de UK komen, ondanks dat we Engels praten met hen). Soms gaat het dan ook over dieren die leven in ons land. Het verschil met de soms rond fladderende vleermuis in de guesthouse is dan wel heel groot!

We staan in Kumi Hospital voor veel uitdagingen, maar gelukkig ook met veel leuke belevenissen, en met de steun vanuit het thuisfront gaan we ons jaar hier zeker goed doorkomen!



.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Home visits

Sinds het vertrek van de Nlse general manager (gezin) uit ​Ethiopie , heb ik (Hanneke) de taak van Nienke gekregen om de ondersteunende projecten van ESPBC te begeleiden, samen met onze social worker Bereket. Medewerkers die aangeven hulp nodig te hebben, kunnen bij hem terecht voor een gesprek. Ze ervaren problemen in hun persoonlijke leefomstandigheden, bijvoorbeeld hoge medische kosten voor de operatie van hun kind of een huis dat bijna ingestort is na een hevige storm. Vaak helpt erover praten en meedenken, maar soms is er meer nodig. Het gaat dan vrijwel altijd om werkers in de lagere lonen. Hoewel ESPBC probeert de lonen relatief hoog te houden, blijft het met de enorme inflatie en stijgende voedselprijzen soms lastig rondkomen. Vooral als er onverwacht hoge kosten zijn voor bijvoorbeeld scholing, medische uitgaven of onderhoud van hun huis. Vanuit het bedrijf willen we hierin helpen door individuele projecten te bieden, zoals een kleine tijdelijke lening zonder kosten, een finan

All Children Count

Spel tijdens de Holiday Program We hebben een Amerikaanse vrouw (Tesa) leren kennen die de stichting All Children Count (ACC) heeft opgezet, nadat ze een aantal jaren geleden als vrijwilliger naar Bishoftu was gekomen om Engelse les te geven. Daarna is ze zich blijven inzetten om kansarme leerlingen op de arme scholen te helpen. Het onderwijs in Ethiopië is gratis, maar het uniform en schoolspullen moeten wel zelf worden betaald, wat voor veel gezinnen bijna niet haalbaar is. Gemiddeld zitten er 70 kinderen in de klas, maar klassen met 90 of meer is geen uitzondering. Om die reden en gebrek aan klaslokalen, komt het regelmatig voor dat scholen de leerlingen over de ochtend en middag verdelen, waardoor kinderen slechts halve schooldagen hebben. Vaak is er een tekort aan lesmaterialen, heeft de school nauwelijks voorzieningen (bijvoorbeeld geen stroom) en zijn er weinig geschoolde leerkrachten, met een lage of geen beheersing van het Engels. De scholen starten met Grade 1, wat bij ons

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak van de moe