Doorgaan naar hoofdcontent

Kumi Hospital in the picture

Kumi Hospital had enige maanden geleden bijzonder nieuws, namelijk de geboorte van een Siamese tweeling. Eind september werd er in de nacht van vrijdag op zaterdag met spoed een hoogzwangere vrouw binnen gebracht. Direct werd de operatiekamer in orde gemaakt en het team, bestaande uit een verpleegster, anesthesist en de dokter, opgehaald om het leven van vrouw en kind te redden door een keizersnede uit te voeren. Doordat er geen prenataal onderzoek wordt gedaan, was het een verassing dat er een tweeling ter wereld kwam. Echter was de verbazing nog groter toen de kinderen aan elkaar vast bleken te zitten. Een zeer bijzondere gebeurtenis, want Siamese tweelingen komen zelden gezond ter wereld en zeker voor een relatief afgelegen ziekenhuis op het arme platteland van Uganda is dit een wonder!

Omdat de ouders erg arm zijn en borstvoeding nauwelijks mogelijk was, werd er na de geboorte geld ingezameld om melk te kopen voor de twee kleine meisjes. Moeder was enkele dagen na de operatie weer goed hersteld. De vader gaf aan heel blij te zijn met zijn dochters en de goede afloop van de bevalling. Echter maakt hij zich ook  zorgen over de toekomst: wat zullen de inwoners van hun dorp zeggen en denken over deze situatie (een ‘ongewoon’ kind krijgen is zeker hier nog een taboe) en zal er een operatie mogelijk zijn om de kinderen te scheiden van elkaar (en waar zal hij het geld vandaan halen)? Inmiddels zijn ouders met de baby’s naar het Mulago Hospital in Kampala overgebracht voor verder onderzoek. In de krant heeft de tweeling de naam Teso Twins gekregen, naar het gebied waar ze geboren zijn. Het ziekenhuis is erg trots op dokter Chebet die de kinderen veilig ter wereld heeft kunnen brengen, hoewel hij zelf zeer bescheiden hierover is: alle dank gaat naar God!

Kumi Hospital heeft nog een keer in de krant gestaan de afgelopen periode, maar dan op een heel andere manier. Voor het energieproject waren we op zoek naar een geschikte kandidaat voor de ESCo: het beschikbaar stellen van prepaid energie aan alle medewerkers, het verkopen van allerlei duurzame oplossingen, zoals de lampen op zonne-energie en het geven van trainingen rondom energiebesparing. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken in de Teso regio, hebben we een uitgebreide vacature opgesteld en deze in de krant gezet.
Al snel kwamen er allerlei reacties binnen, zowel sollicitatiebrieven als enthousiasme over de vorderingen rondom de komst van de ESCo in Kumi Hospital.

Verder was er vorige week een televisieploeg uit Nederland in het ziekenhuis. Ze kwamen voor zes dagen naar Uganda om een aflevering voor het programma Bestemming Onbekend op te nemen. De EO crew kwam met twee meiden uit Rotterdam om hen in een totaal andere situatie te plaatsen en te ervaren hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven. Kumi Hospital was daar een zeer geschikte locatie voor. In de voorbereidingen voor de opnames, hebben we een aantal dingen kunnen regelen waardoor we betrokken waren bij het proces. Een heel geregel, maar wel erg leuk om te doen! Helemaal bijzonder om straks in mei 2012 Kumi Hospital op de Nederlandse televisie te zien!

Tenslotte willen we vanuit Kumi Hospital een digitaal bericht sturen, want nadat we hier al meerdere feesten hebben mogen vieren, waaronder onze verjaardagen, komen nu de Kerstdagen en de jaarwisseling eraan.
Via deze weblog aan iedereen die ons volgt en ondersteunt in ons werk voor Uganda:
We wensen jullie een heel mooi Kerstfeest en een geweldig Nieuwjaar, vol dromen die uitkomen!

Reacties

  1. Hallo Hanneke en Ouke,
    Als eerste wil ik jullie op 1 januari 2012 een heel mooi en goed nieuw jaar toewensen! Dat jullie ook in dit nieuwe jaar weer vol energie en enthousiasme verder mogen gaan met jullie projecten!
    Van Armanda al veel verhalen gehoord en foto's gezien,erg indrukwekkend allemaal!
    Ik ga nu weer snel verder met lezen en foto's kijken op de site, want loop een beetje achter..!!
    Groetjes uit Ouderkerk, Sander, Janneke en Hannah

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...