Doorgaan naar hoofdcontent

Kumi Hospital Staff

De medewerkers van het ziekenhuis zijn dagelijks bezig met het verzorgen en behandelen van alle patiënten. In vergelijking met ons land, moeten ze dit doen met veel minder middelen. Een tekort aan bijvoorbeeld thermometers, verbandgaas en steriele handschoenen is een terugkerend probleem.
Hoewel niet altijd alle benodigde medische zorg geboden kan worden, zouden de mensen in dit deel van Uganda zonder Kumi Hospital, geen plek hebben om naar toe te gaan. Het is letterlijk van levensbelang voor vele patiënten, zoals zwangere vrouwen en kinderen met malaria, om hier naar toe te kunnen.

De afgelopen weken is het, vooral in het weekend, heel druk geweest met allerlei noodgevallen. Dit kwam doordat ziekenhuizen in de omliggende regio´s, zoals Soroti en Atatur, geen operaties konden uitvoeren vanwege dagenlange afwezigheid van stroom. Veel patiënten werden doorverwezen naar Kumi Hospital waardoor de artsen en verplegend personeel overuren draaiden.

We zijn dankbaar dat we een bijdrage mogen leveren door met Kumi Hospital samen te werken. Hoewel we beiden geen medische opleiding hebben, kunnen we op andere gebieden ondersteunen. Zo zijn we betrokken bij verschillende management vergaderingen, bijvoorbeeld over het strategisch plan voor de komende vijf jaar en het jaarbudget: wat zal de komende tijd prioriteit krijgen, waar wil het ziekenhuis zich op focussen etc. Het omlaag brengen van de energierekening door bewuster omgaan met energie (trainen) en het installeren van zonne-energie systemen, geeft meer ruimte aan uitgaven op medisch gebied. Daarnaast proberen we via het energieproject de levenskwaliteit van de medewerkers te verhogen. Hierdoor wordt het werken in dit enigszins afgelegen gebied toegankelijker gemaakt en is het voor Kumi Hospital makkelijker om bijvoorbeeld artsen aan te trekken.

Inmiddels hebben we onze weg in het ziekenhuis helemaal gevonden en zien we enkele collega’s soms ook buiten het werk. Op de foto’s staan een aantal medewerkers van Kumi Hospital waarmee we veel contact hebben.

Het ziekenhuis wordt geleid door de Medical Superintendent (dokter Obaikol Ruth) en de Senior Hospital Administrator (Okula Charles). Op de Nutrition Ward werkt Hanneke samen met Ademun Rose, die we op een feest van de Katholieke Vrouwengroep zagen in haar traditionele Ugandese jurk. Ouke is gevraagd de aansturing van de afdeling Transport grotendeels op zich te nemen en werkt daardoor veel samen met de drivers van het ziekenhuis. Omdat we in de avonden in de Guesthouse van Kumi Hospital eten, komen we regelmatig de dokters tegen, zoals de arts in opleiding Opio Eric die bovenaan op de foto op Maternity Ward de patiëntenronde aan het doen is.

Tijdens ons bezoek aan Sipi Falls eerder dit jaar, hebben we samen met Eurien George (driver) en Abwongoto Peter (financieel medewerker) een wandeltocht naar de waterval gemaakt. Verder hebben we heel leuk contact met onze buurvrouw Akello Rebecca, de Senior Nursing Officer. Tenslotte is Ekellot Paul (social worker) een collega waar we soms thuis uitgenodigd worden, waar we ook zijn vrouw en kinderen ontmoeten.

Het zou te veel worden om alle medewerkers bij naam te noemen op de weblog, maar Kumi Hospital wordt door vele handen gedragen! 












.

Reacties

Populaire posts van deze blog

New Home - New Year

Anne met haar vlieger door onze straat in Bishoftu Sinds oktober werken en wonen we niet meer bij ESPBC en zijn we naar een leegstaand huis in de buurt gegaan, op de compound van Alfa Farm. Deze melkveeboerderij ligt aan Lake Chelekleka en heeft een Nlse manager, die met de Ethiopische Rakeb getrouwd is, met wie Hanneke de blindenschool lessen doet. Super fijn dat we daar konden wonen tot de Kerst. Heel dankbaar voor! Het huis staat naast de stallen met een grote tuin, waar Anne lekker kon spelen, een prachtig uitzicht en iedere dag op weg naar school liepen we tussen de koeien door. Soms werd er een kalfje geboren, zo bijzonder om mee te maken!  In november zijn we een aantal weken in Nl geweest ​, heerlijk om iedereen even te zien!  Weer terug in Ethiopië, moesten we al snel weer alles inpakken en zijn we naar een huurhuis in Bishoftu gegaan. Het was even wennen om niet meer op een compound te wonen met guards en veel ruimte om ons heen, maar het is een gezellig huis. We kon...

Trouwen in Uganda

Inmiddels hebben we een aantal traditional marriages en church weddings mogen meemaken van vrienden hier in Kumi. Lange dagen, maar met veel dansen, enthousiasme en muziek. Er is een groot verschil tussen beide soorten ceremonies. De traditional marriage is de overgang van de vrouw naar de familie van de man waarbij beide families elkaar ontmoeten en de bruidsschat wordt bepaald. In vroegere tijden was dit soms echt de eerste keer dat het koppel elkaar zag, maar de bruidsschat is nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dag. De stamoudsten van de familie van de man en die van de vrouw zitten ieder in een kring waartussen een jonge man heen en weer loopt met het voorstel. Pas als beide families het eens zijn, kan het feest beginnen. Een mooi onderdeel hiervan is dat de vrouw afscheid neemt van haar moeder, oudere zussen, oma en tantes en hen bedankt dat ze haar al die jaren “gedragen” hebben: de opvoeding en verzorging van kinderen in Uganda is niet alleen een taak v...

ROTOM Ethiopia

Dit verhaal begint bij de Ugandese Kenneth Mugayehwenkyi. Samen met  zijn vrouw sponsorde hij  twee meisjes, waarvan bei de ouders overleden wa ren als gevolg van  HIV/Aids en die bij hun oma Elizabeth woonden. Doordat er vanuit de overheid geen enkele ondersteuning is voor ouderen, zijn ze afhankelijk van de generatie onder hen. Maar als hun kinderen wegvallen, betekent dit dat zowel de oudere als de jongere generatie daaromheen zich zonder hulp moet zien te redden. Vaak leidt dit tot een  leven in eenzaamheid en armoede ,  zonder goede mogelijkheden voor onderwijs voor de kleinkinderen. De Ugandese Kenneth besloot zijn netwerk in te zetten, waaronder van zijn eerdere werk in Amerika, om deze grootmoeder te helpen en zich ook te richten op andere ouderen in dezelfde situatie. Zo ontstond in oktober 2003 ROTOM: Reach One Touch One Mission . Niet alleen vanuit de US kwam er support, later  ook uit Canada en na  een aantal jaren ook vanuit Engeland ...